Bokashi kjøkkenkompost

DETTE ER BOKASHI KJØKKENKOMPOST

BOKASHI ER LETTVINT og rask omdanning av matavfall til næringsrik jord ved hjelp av to lufttette bøtter og et bokashistrø med naturlige mikro-organismer.

BOKASHI TAR LITEN PLASS og passer både i leilighet i byen og i hus med hage. Bokashikompost er lettvint: Ingen sortering (alt går i bøtta!) og komposten skal ikke vendes eller holdes varm.

BOKASHI KOMPOSTJORD er rik på næring og energi og bidrar til et yrende mikroliv i jorden. Bokashi-væsken er flytende gjødsel til hagen. Lag jord og gjødsel selv, helt uten dyr kompostbinge.

FRA BORD TIL JORD PÅ TRE TRINN

Matavfall + bokashistrø  

En gang om dagen har du matavfall i bøtta og strør over 2 spiseskjeer bokashistrø per liter matavfall. Bruk litt mer på proteinrike biter.

Kjøtt, fisk og grønnsaker – alt går i bøtta. Det eneste du skal unngå er flytende matrester som suppe, juice og youghurt. Samle matavfall i en boks på benken og fyll i bokashibøtta bare én gang om dagen. Mikrobene vil ha det lufttett.

To ukers fermentering

Når bøtten er full, skal den stå innendørs og fermentere i 2 uker. Tapp ut væske 1-2 ganger i uken. Tynnet ut med vann 1:100 blir bokashivæsken flytende gjødsel i hagen.

Ser du kondens på innsiden av bøtta når du tar av lokket? Tørk det bort og legg litt tørkepapir på toppen av matavfallet i bøtta noen dager. Bytt papir daglig. For mye fuktighet i bøtta hemmer fermenteringsprosessen og kan gi lukt.

Kontakt med jord

Etter 2 uker skal innholdet i bøtta i kontakt med jord for å bli til jord. Bland godt med jord i en kasse, i pallekarmer ute eller rett i jorden. Dekk til med 10-15 cm jord. 

Du kan blande jord og bokashi ute på vinteren også. Det blir ikke jord når det er kaldt, men til våren blir blandingen til jord av seg selv. Du kan også lage jord i en kasse inne vinterstid. Husk å ha en sekk jord stående forstfritt gjennom bokashivinteren.

BOKASHI UTSTYR

Bokashi start-kit 

2 bokashibøtter med tappekran |  1 kg bokashi strø |  1 stapper | 1 stappekopp for bokashivæske. Bøtten rommer ca 15 liter matavfall.

Målene: 38 cm høy | 33 cm bred | 27 cm dyp

Bokashi LOOP-bøtte

Denne vakre og litt mindre bokashibøtten tar liten plass. Den har dobbelt-konstruksjon og helletut for bokashivæske og rommer ca 8-9 liter matavfall.

Målene: 34 cm høy | 24 cm i diameter

Bokashi komposteringsstrø

1 kg hveteklibasert bokashistrø med effektive mikroorganismer til kjøkkenkompostering av alt matavfall.

VI HOLDER JEVNLIG KURS OM KOMPOSTERING MED BOKASHI

På disse kursene selger vi både bøtter og strø.

Følg med på våre Facebooksider og meld deg på.

Ønsker du at vi skal holde kurs for deg og dine venner? Ta kontakt så avtaler vi et tidspunkt.

Ønsker du å kjøpe bøtter og strø direkte? Ta kontakt så fikser vi det!

BLOGG

Vi oppmuntrer deg til å følge bloggen til Bokashi Norge. Her finner du mange flotte bokashitips og sannsynligvis svar på det meste av det du lurer på om bokashi-kompostering! Nedenfor ser du et lite utvalg av blogginnleggene. Klikk og les:-)